Bestandsformaten

Ons promotiemateriaal is in verschillende bestandsformaten te downloaden.

Samengevat: probeer eerst SVG te gebruiken, als dat niet lukt PDF, EMF, EPS, en als laatste PNG.
Voor druk werk gebruik Vector bestand, bijvoorbeeld SVG
Voor Word, PowerPoint, etc. gebruik EMF

Er zijn verschillen in grootte en het is dan ook belangrijk om de verschillen tussen de bestandsformaten te weten voor u ze gaat gebruiken.

Dit zijn drie verschillende manieren om afbeeldingen te kunnen opslaan en gebruiken: Lossy, Lossless en Vectoren. Wij gebruiken alleen Lossless en Vector bestanden.

Lossy

vergelijking Lossy

Lossless

vergelijking Lossless

Vector

vergelijking Vector

 

Lossy
Lossy bestandsformaten zijn bijvoorbeeld JPEG en JPG maar kunnen ook opgeslagen worden in een PDF of TIFF bestand.
Het Lossy bestandsformaat is speciaal gemaakt voor foto's. Foto's hebben de eigenschap dat ze veel kleur, schaduwen en patronen bevatten. Om dit op te slaan of over het internet te kunnen verspreiden is het handig om foto's te kunnen opslaan in een klein bestand. Bij Lossy bestandsformaten heeft men er voor gekozen om de foto zo aan te passen zodat het bestandsgrootte kleiner wordt en dat de meeste mensen het niet zien. Helaas verliest een Lossy formaat scherpe randen waardoor je korrelige lijnen krijgt, voor foto's is dit niet erg, maar voor logo's is Lossy dus niet handig.

Lossless
Lossless bestandsformaten zijn bijvoorbeeld GIF, PNG en BMP maar kunnen ook opgeslagen worden in een PDF of TIFF bestand.
Lossless bestanden zijn gemaakt voor beeldschermen en slaan letterlijk elk beeld puntje welke kleur dat puntje moet zijn op. Het grote voordeel van Lossless tegenover Lossy is dat je geen kwaliteit verlies hebt en dus relatief schone randen en lijnen hebt. Daar tegenover staat dat het bestand dus op een andere manier opgeslagen moet worden dan een foto en daardoor is het bestand veel groter. Logo's in Clipart zijn daarentegen prima op te slaan in Lossless formaat. Maar voor logo's en Clipart is er nog een beter alternatief, namelijk Vectoren.

Vectoren
Vector bestanden zijn bijvoorbeeld SVG, WMF, EMF en EPS maar kunnen ook opgeslagen worden in een PDF formaat.
Vector bestanden zijn ontworpen om altijd 100% scherp weergegeven te kunnen worden. Vectoren bestaan dan ook uit allemaal wiskundige figuren waardoor je nooit pixels kan zien en oneindig kan in-/uitzoomen. Omdat vector bestanden uit wiskundige figuren bestaan i.p.v. pixels kan je dus foto's ook niet opslaan in vectoren. Logo's daarentegen bestaan vaak uit mooie ronde bochten, rechte lijnen en tekst en zijn vaak in één kleur of een verloop van meerdere kleuren, die zijn dus wel goed op te slaan in vectoren. Let op: een Pixel bestand kan je NIET één op één over zetten in een vector bestand, dit vraagt altijd handmatig werk, er zijn wel tools die de grote vlakken over kunnen zetten in vectoren, maar voor een echt goed vector bestand moet je handmatig alle hoeken en bochten controleren. Heb je dus ooit een vector bestand gemaakt/laten maken: verlies deze dan niet!

3D printbare formaten
3D printers werken met 3D objecten, deze bestaan uit vectoren maar dan dus met een 3e dementie. Bij 3D objecten heb je ook weer twee doelgroepen: de 3D ontwerpen die voor de Film/Game wereld gemaakt zijn en de 3D objecten die gemaakt zijn om in de echte wereld functioneel te zijn. Bij de Game/Film wereld moet het 3D ontwerp er alleen goed uit zien van de kanten dat je het object ziet. Vaak zijn die objecten dan ook helemaal niet aan de achter/onderkant ontworpen. Dat levert natuurlijk problemen op als je deze zou willen printen met een 3D printer, want die moet wel weten wat daar achter gebeurd. Vaak moet een 3D model opnieuw ontworpen worden om het te kunnen 3D printen.
STL is een bestandsformaat die het populairst is onder printbare 3D ontwerpen. Dit formaat heeft wel als nadeel dat er geen kleur en materiaal eigenschappen in opgeslagen kunnen worden, als die informatie wel belangrijk is moeten die dus apart gemeld worden, vaak staat dat in een los tekst bestandje of op de website waar het bestand te vinden was.